TaalZuursel zetten in combinatie met een ( drink ) yoghurt maken

  • Geplaatst op
  • Door Hobby Kaas
  • 0
Zuursel zetten in combinatie met een ( drink ) yoghurt maken

Maak de meest gezonde producten zelf! In deze korte blog een combinatie van zuursel zetten en drink yoghurt maken met de puurste en lekkerste toevoegingen.

Yoghurt maken is absoluut niet moeilijk

Vaak doe ik het in combinatie met zuursel zetten wat op de officiële manier eigenlijk niet hoort. Omdat het doel zuursel voor het kaasmaken is gebruik ik de rest als drink yoghurt met lekkere en pure ingrediënten. Verbaas jezelf en je omgeving hoe je zelf de beste melk producten maakt zonder kunstmatige toevoegingen!

Benodigdheden yoghurt maken

Vandaag gebruik ik houdbare magere melk omdat ik een deel wil gaan gebruiken om nog een keer yoghurt te maken, een deel in te vriezen en een deel om kaas te maken. Met het type zuursel dat ik vandaag ga gebruiken kun je prima een basis zuursel voor kaasmaken zetten.

Werkwijze yoghurt maken

Als je rauwe melk gebruikt pasteuriseer deze eerst even. Voeg de melk toe aan een kom of pan en roer rustig je start cultuur door de melk. 

Breng de melk tussen de 20 en 22 graden, hierbij moet je 24 uur wachten of tussen de 38 en 42 graden, hierbij moet je 8 tot 10 uur wachten tot je yoghurt klaar is, als je dikkere yoghurt wil is dit een kwestie van tijd. Bij 40 graden maximaal 16 uur fermenteren.

Na de rijpingstijd ofwel fermentatietijd kun je testen of je zuursel klaar is door de pH te meten. Deze moet tussen de 3.7 en 4.5 zijn. Als dit het geval is kijk dan ook of de melk dikker is geworden. De pH is al iets aan de lage kant voor zuursel maar kan nog prima gebruikt worden. Hier houd het zuursel zetten verhaal op en gaan we door met dunne yoghurt.

 

De pH is goed en de melk is iets ingedikt. Ik haal nu 3 potjes van 100 milliliter eruit zodat ik de melkzuurcultuur / zuursel vaker kan gebruiken.

 

 

Het beste van je eigen yoghurt maken

Kies je eigen ingrediënten. Ik heb walnoten van afgelopen herfst en honing van de lokale imker.

Het is een kwestie van toevoegen om smaak. Ik heb 40 milliliter Acacia honing toegevoegd voor frisse zoete smaak en 8 walnoten in stukjes.

Even goed roeren en 1 tot 2 uur in de koelkast en je kan genieten van je eigen unieke verse yoghurt die nergens te koop is!

Doordat yoghurt een zuur product is krijgen schimmels en bacteriën weinig kans om te groeien en daardoor kan je je verse drinkyoghurt 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »