TaalKaasmaken zonder budget

  • Geplaatst op
  • Door Hobby Kaas
  • 0
Kaasmaken zonder budget

Zonder budget en goedkoop je eerste kaas maken.

Welkom nieuwsgierige kaasmaker in spe!        

 

Alles heeft een begin en vaak is dit door nieuwsgierigheid. Dit was bij mij wel het geval en het leek me leuk om een kaas te maken in eigen keuken. Hiervoor had ik minimale middelen. De enigste aanschaf was een potje vloeibaar stremsel

Verder gebruikte ik een pan, een zeef, een thermometer een pollepel, een schotel en wat geïmproviseerde gewichten.

 

Mijn eerste keer thuis kaasmaken

 

Nadat ik online een kaasmaak recept had gevonden was het eigenlijk niets meer dan de stappen en volgen en kijken wat er gebeurde in mijn pan. Vanuit mijn werk wist ik hoe wrongel eruit hoort te zien, met enkel een mes is dit vrij lastig op hetzelfde niveau te krijgen maar het wou prima!

 

 

Na de eerste snijronde en het laten bezinken van de wrongel kwam de tijd van het wassen van de wrongel en kwam de tijd voor een eerste oordeel van mijn resultaat. Voor mij was dit het moment dat ik wel heel enthousiast werd.

 

Het kaasmaken bleek een stuk makkelijker dan ik zelf had gedacht! Ik had 5 liter melk omgetoverd tot wrongel en moest nog bedenken hoe ik hier een kaas van ging maken. Zelf had ik al door dat ik aan de vrij late kant was met deze conclusie, maar improviseren is nooit verkeerd. :) 

 

 

Het resultaat van mijn eerste eigen kaasmaak sessie

Als vorm pakte ik een zeef, als volger een schotel, als kaasdoek een theedoek en als 1e en 2e persgewicht maar wat ik in de kast kon vinden.

             

 

Nu is een theedoek niet de ideale kaasdoek en is een zeef met een schotel ook verre van ideaal had ik uiteindelijk toch iets wat op een lelijke maar echte kaas leek. Ik had geen coating dus het rijpen deed ik zo kort mogelijk om de kaas niet te veel laten uitdrogen.

 

Na 3 ontzettend lange weken wachten was het tijd om de kaas aan te snijden! De randen waren aardig uitgedroogd maar het dikkere deel was echt lekker! Nu weet ik niet meer zeker of het de emotie was die beter smaakte dan de kaas, maar wat was en ben ik nog steeds trots op mijn eigen eerste kaas!

Ik heb van mijn eerste sessie weinig foto's gemaakt en zoals je ziet zijn ze ook van mindere kwaliteit maar mijn start avontuur wil ik graag met je delen. Als je het wil proberen heb je weinig middelen nodig en kaasmaken is echt makkelijker dan je denkt!

 

Mag ik je wel een advies meegeven?

Kijk niet naar een ander! In onze mooie moderne tijd is er veel informatie beschikbaar en kan je makkelijk resultaten vinden van een ander. Natuurlijk pronkt iedereen met de beste en visueel mooiste resultaten. Het is wel zo dat alle begin even wennen en uitproberen is. Het is niet meer dan logisch dat je je eigen resultaat meet aan die van een ander maar houd wel in gedachten dat ieders eerste kaas verre van perfect is!

Laatste tip

Als ik achteraf mijn eerste kaas opnieuw had kunnen maken had ik de absolute basis wel genomen, speciaal daarvoor heb ik een kaasmaak probeer setje samengesteld voor zowel een Gouda kaasvorm als een cilinder vorm, verder zou ik nog een wrongelsnijder aanraden en een goede thermometer.

Hobby Kaas Probeer set om eens kaas te maken

 

Ik hoop dat je hier een beetje enthousiast van wordt en ziet dat zelfs experts ergens zijn begonnen! Succes en maak er een kaastastische dag van!

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »