Een wrongel snijder is een soort mes die speciaal is ontwikkeld om gestremde melk te snijden tot de perfecte blokjes om later te kunnen persen. Het mes bevat meerdere snijvlakken en heeft een dwars kant aan de onderkant zodat je ook de stukken wrongel die op de bodem van de pan liggen omhoog te kunnen tillen. De wrongelsnijder heeft een scherpe snij kant en een botte roerkant.
Nadat je de melk hebt laten stremmen heb je een plakkaat in je pan die alle melk tot een redelijke vaste substantie heeft gemaakt, hierin zit ook nog veel vocht met melksuiker/lactose. Dit is niet gewenst en dus moet het plakkaat in kleine stukjes worden gesneden zodat de vocht kan uitdrijven.
Je pakt de wrongelsnijder bij de steel en drukt de bovenkant tegen de bodem. Dan snij je heel langzaam naar de overkant van de pan. Dit herhaal je 10 minuten lang terwijl je iedere keer een stukje opschuift. Af en toe haal je de bovenkant naar boven zodat alles wat op de bodem van je pan ligt ook gesneden wordt. Het is van groot belang dat je rustig snijd zodat je niet te kleine stukjes wrongel krijgt.
Nadat je de wei hebt afgetapt of gepompt, waswater hebt toegevoegd is het tijd om 10 tot 20 minuten te roeren. Dit doe je het beste met de botte of stompe kant van de wrongel. De wrongelsnijder is hier perfect voor omdat je niet te dikke stukken over houd en niet te klein.
Deze wrongelsnijder gebruiken we ook in onze video; Zelf kaas maken in de keuken:
Bij Hobbykaas.nl nodigen we je uit om de magie van wrongel te ontdekken en te begrijpen waarom het de ziel van kaasbereiding is. Of je nu een beginner bent die wil leren hoe je wrongel moet maken of een professionele kaasmaker die zijn vaardigheden wil verfijnen, we bieden de kennis, ingrediënten en benodigdheden die je nodig hebt. Verken onze collectie en ga aan de slag met het creëren van heerlijke ambachtelijke kazen, allemaal beginnend met de wonderbaarlijke transformatie van melk naar wrongel. En vergeet niet om onze handige wrongelsnijder en sifon handpomp te bekijken voor al je kaasbereidingsbehoeften.