TaalHoe gebruik je een pH meter?

  • Geplaatst op
  • Door Hobby Kaas
  • 0
Hoe gebruik je een pH meter?

De pH meter uitgelicht. Fermentatie sturen op pH. Laat geen melk product meer mislukken!

Alles over de PH meter

Leer meer over de pH meter en hoe je met meten geen kaas of ander product meer laat mislukken!

Tijdens het verwerken van je verse zuivel producten, lees je veel over verzuring en laten verzuren. Bijna alle zuivel producten zijn vrij zuur ook al proef je dit niet altijd. 

Bijvoorbeeld wordt er bij een willekeurig recept gesteld: Voeg het zuursel of karnemelk toe aan de melk en laat deze voor een bepaalde tijd verzuren.

Hier is op zich niets mis mee, als alle temperaturen en doseringen exact kloppen!

Echter is het wel vrij onnauwkeurig en als de temperatuur tijdens het verzuren net iets te hoog of te laag is kan het proces verstoord raken en je eindproduct mislukken. Als de kaasmelk niet genoeg verzuurd is kan deze bijvoorbeeld niet stremmen en als de melk te ver verzuurd is krijg je ook een overheersende zure smaak aan de kaas.  

 

De pH meter
     

Wat is een pH meter? Een pH meter is een klein apparaat die de pH waarde van een vloeistof meet. De waarde die gemeten kan worden is altijd van 1 tot 14 (de PH schaal). Zuiver water heeft een pH van 7 en wordt neutraal genoemd. 1 is zeer zuur en vind je eigenlijk alleen terug in industriële reiniging middelen. 14 is zeer basisch en wordt ook gebruikt voor reiniging in de industrie. 

De pH meter meet de activiteit van waterstof ionen doormiddel van een kleine glazen bol op het apparaat en vertaalt het naar de pH waarde in een digitaal scherm

Voor kaas, yoghurt, kwark, vla en alle andere zuivel producten kom je over het algemeen nooit hoger dan 4,5/4,8. Deze waarde koppel je als een geconcentreerde melkzuur bacterie opkweekt zoals zuursel en ferment, daarmee kan je vervolgens je zuivel enten tot je gewenste product.

Voor kaasmelk telt dat je goed kan stremmen vanaf een pH 6,5 tot 6,2. Iets lager is geen grote ramp maar onder de 6 het stremsel toevoegen maakt de kaas al iets zuurder. 

PH meter of PH strookjes?

Tegenwoordig heb je een basis model voor vrij weinig geld die ik zelf heb gecontroleerd op nauwkeurigheid. Als alternatief zijn er ook papieren pH strookjes. Persoonlijk ben ik daar iets minder van gecharmeerd omdat als je meerdere metingen moet doen je snel een klein boekje gebruikt hebt en de kleur die wordt weergeven op het papier is een klein beetje ter interpretatie van de persoon die er mee aan de slag is gegaan.

 

Ga voor goed, kies een gekalibreerde PH meter

Ik wil je graag meegeven dat een pH meter vrij essentieel is. Je bepaald met zekerheid of je product klaar is voor de volgende verwerking stap. Het model dat wij aanbieden is gekalibreerd en klaar voor gebruik. Het is zonde als je met een verminderd goed product eindigt terwijl het makkelijk te voorkomen had kunnen zijn. Reinigen is het beste met demi water maar even afspoelen onder de kraan wil ook prima.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »